Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Банев: "Всички дни ще се казват неделя" е по-мъдра от другите ми книги

Пейки със стихове на поета на Алеята на любовта в Ахтопол

| Интервю
Добромир Банев
Снимка: Личен архив

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев ще представи в Царево на 14-и август своята нова книга с поезия "Всички дни ще се казват неделя". Тогава ще бъде и официалното представяне на съвместен проект, реализиран от Община Царево - на крайбрежната алея в Ахтопол са разположени пейки, които са във формата на книги със стиховете на поета.

"Алеята, върху която са разположени пейките, се казва "Алея на любовта", а и мотото на Ахтопол е "Град на любовта". Така че не случайно са решили там да поставят и пейките. Много е хубаво, защото това е място, където млади, а и не само млади, хора ще се виждат, ще обменят мисли, чувства, целувки и това на фона на безкрайното море. Това е нещо прекрасно", разказа пред БНР Добромир Банев.

Снимка: Община Царево

"Всички дни ще се казват неделя" се отличава от другите ми книги с това, че е по-мъдра, сподели в предаването "12+3" той:

"Давам си сметка, че с годините човек трупа тъга, но и опит. Гледам по-философски на нещата. Разбирам, че наистина са важни простите неща, както казвам и в едно мое стихотворение. Все повече избягвам суетата, не ми е интересна. Аз съм социален човек, непрекъснато съм бил обграден от много хора, сега по-внимателно избирам с кого да се виждам. За момента се чувствам добре".  

На английски неделя означава буквално "sun's day" – ден на слънцето, а на български произлиза от глагола "не деля“ или "не работя“. Неделята е време, което отделяме за човека до себе си или за любимите си занимания. Ден на щастието, защото можем истински се наслаждаваме на свободата да бъдем онези, които сме всъщност – без маска и без грим, без необходимостта да правим компромиси с начина, по който виждаме света.

"Всички дни ще се казват неделя“ е книга, която се чете на един дъх. Авторът умело съчетава силата на ритмичното слово с похватите на драматургията, за да остави сюжетната линия интригуваща до самия край.

Животът се състои в нашето минало, което с времето ни кара по-щедро да ценим настоящето. "Сега“ и "тук“ са думи от важно значение, тъй като бъдещето остава несигурно събитие. Учим се от грешките и времето е единствен съдник за изреченото и премълчаното, за стореното и несвършеното. Любовта е кодирана в нас и в голяма степен именно от нас зависи доколко ще ѝ позволим да бъде наш неизменен спътник по пътя, който ни е отредено да извървим. "Младостта като пролет е кратка“, но винаги помним уханието на цъфналите дървета. Облаците обещават дъжд, но рано или късно слънцето изгрява отново, за да ни напомни, че е хубаво да живеем живота си с усмивка. Морето няма да престане да ни очаква, независимо колко сме пораснали.

Любовта може и да е странен случай, но сме благодарни за всяка споделена секунда. Каквато и любов да сме преживели, обричаме я на незабрава – като детство, което също никога няма да си отиде.

Това са част от посланията на книгата "Всички дни ще се казват неделя“, стихотворенията от която със сигурност ще се превърнат в хитове, подобно на предишните – от книгите "В понеделник ще е късно“, "Любов до синьо“, "Обичай ме бавно“ и "Абсурдни времена“ (съвместно с Маргарита Петкова), които дълго време бяха в класациите за най-продавани книги в страната.


Добромир Банев загатна, че с поетесата Маргарита Петкова имат намерение да продължат да пишат и вероятно ще има "Абсурдни времена 3".

Интервюто на Людмила Железова с Добромир Банев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени