Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е редно за чужденци цената при лекар да е различна"

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Можем да се самосезираме и да излезем със становище, каза председателката на Централната комисия по професионална етика към БЛС

| Интервю
Проф. Мая Аргирова
Снимка: Българска педиатрична асоциация

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока.

Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение, тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и Медицински надзор. Повод за коментара е изнесена в медиите информация, че семейство от Литва е заплатило 1494 лева за медицински преглед на детето им в курорта "Златни пясъци". 

Можем да се самосезираме и да излезем със становище, посочи тя и категорично посочи, че не е редно за чуждестранните граждани цената при лекар да е различна от тази за българските:

"Остойностяването на лечение за граждани, които не заплащат по Здравна каса е еднакво, независимо дали са българи, или чужденци, дори няма значение дали са от страна от ЕС. Еднакви са сумите. Лечебната дейност като остойностяване има една финансова стойност и тя трябва да се заплати. Не е редно да има цена за българи и цена за чужденци, както беше преди много години".

"Няма нещо, което да е предмет на нелегална дейност, а е официално обявено. Четох и чух в медиите", добави тя и уточни, че има много неясноти за какво са взети парите - дали само за преглед, или и за диагностична и лечебна дейност. 

"Само за преглед сумата е неадекватно висока".

Интервюто на Елена Бейкова с проф. Мая Аргирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени