Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има и публичен регистър на туроператорите

Какво ще представлява Туристическият гаранционен фонд?

Ирена Георгиева: Приехме модел на тристълбова защита

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги.

В момента потребителската защита се гарантира със задължителна застраховка "Отговорност" на туроператора. Но Сovid кризата показа, че този вид защита не е достатъчно надеждна.

За туристически гаранционен фонд се говори поне от 15 години, припомни пред БНР Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

"Приехме модел на тристълбова защита. Първи стълб – превантивен, втори - свързан с възможна застраховка, по-различна от тази, която действа в момента. Третият е самият гаранционен фонд". 

Фондът ще осигури по-силна и по-сигурна защита на потребителските интереси, посочи тя в предаването "Преди всички".

"Той ще има значение и за туроператорите, защото е инструмент, който да помогне не само в състояние на несъстоятелност, но и когато имат финансови затруднения". 

След като законът бъде публикуван в държавен вестник, туроператорите ще имат ангажимент да се пререгистрират и да дадат данни какъв вид дейност извършват, отбеляза Ирена Георгиева. 

"В законопроекта, който е подложен на обществено обсъждане, има категория А и категория Б туроператори. Към момента в Националния туристически регистър са вписани малко под 1500. Не мога да кажа колко са в едната или другата категория". 

Операторите от категория Б имат партньори в чужбина, които гарантират интереса на туристите, които идват в страната ни, поясни тя. 

Застраховката "Отговорност" на туроператора няма да остане, каза зам.-министърът. 

"Ще има възможност за застраховка за финансов риск. Но тя няма да е задължителна. Задължително ще бъде участието във фонда".

Размерът на вноските ще се определи в зависимост от икономическите показатели на туроператора, обясни още Ирена Георгиева. 

Ще има публичен регистър, който ще бъде задължителен и чрез него потребителят ще се ориентира дали конкретен туроператор участва във фонда и по какъв начин, посочи тя. 

Имаме цял месец, в който да чуем както мнението на бранша, така и на всички други заинтересовани страни. След това ще съберем работна група и ще го обсъдим, разказа Георгиева.

"След общественото обсъждане и обобщенията от него, следва административна процедура, свързана с внасяне и приемане от МС. Министерският съвет пък внася законопроекта в НС и там думата ще имат народните представители".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна