Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канализацията е затлачена с мокри кърпички и отпадъци, пропука се стена на кея

Отпадни води заляха археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра

Има ли опасност да се потопи и Патриаршеската базилика, в която е служил първият български патриарх Дамян?

| Репортаж
6
Разкопките са заляти от вода
Снимка: Незабравка Кирова

Затлачена канализация с мокри кърпички и други отпадъци се оказаха причина археологически останки от X век да се окажат под водата в центъра на Силистра. И макар дефекта да се превърна в ефект, след оттичане на водата стана ясно и че кейовата стена в Дунавския парк е сериозно компрометирана.

Има ли опасност за Патриаршеската базилика, в която е служил първият български патриарх Дамян и кой е виновен за задръстването, причинило наводнението на разкопките? 

Инж. Валери Маринов, ВиК

Два дни след заливането на археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра с отпадни води, все още се носи неприятна миризма на блато и още нещо.

Водата вече я няма, но тинята е там. След проливен дъжд, излял се на части във вторник следобед, историческите находки се превърнаха в атракция. Коментарите на силистренци в социалните мрежи варираха от "Кой е виновен?" – до – "Търси се спасител за новия басейн!".

А парадоксът беше, че мнозина направиха красиви снимки на пейзажа.

Стената на кея се е пропукала

Всъщност подобен разлив на отпадни води имаше през март 2017 година, припомни директорът на Регионалният исторически музей доц. д-р Николай Тодоров.

Но, проблемът този път не е старият колектор, а лошите навици на гражданите, поясни директорът на водоснабдителното дружество в Силистра инж. Валерий Маринов. Разливът се е получил в участък от канализационната мрежа между преливник и отводнителен канал.

Вода е заляла разкопките

Прелялата в парка вода извади и друг проблем наяве - пропукване на кейовата стена. Какво предстои, обясни кметът на града Александър Сабанов.

По-паметливи граждани си спомниха, че разкопките бяха наводнени и през 2005 година, но тогава причината бяха не само дъждове, а високото ниво на Дунав, и от там на подпочвените води, които бяха избили не само в парка, а в мазетата на жилищните блокове, намиращи се по-близо до реката. 

Наводнени разкопки

А случилото се тези дни, за пореден път показа, че с природата трудно можем да се борим, но и че човешкият фактор е винаги в дъното на усложненията.

Подробности чуйте в зувковия файл.
Тиня в разкопките
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна