Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

| Интервю
Снимка: Зорница Близнашка

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева от Ботаническата градина на БАН. 

"Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно чрез оросяване и къпане на растенията. Най-често с пулверизатор или ако нямате такъв, то може да пробиете капачката на пластмасово шише и да оросявате листата на тези растения, които идват от тропическата гора. 

"Растенията съдържат около 80 процента вода, така че най-големият враг на растенията, когато времето е много горещо и има продължителна суша - е липсата на вода", подчерта специалистът, както и уточни, че има растения, които са издръжливи на суша и могат над седмица да не бъдат поливани:

"Това са растенията, които идват от пустините и полупустините. Те обикновено са с по-дебели и месести, сочни листа и задържат по-дълго време вода и хранителни вещества в тях. Но най-често по домовете отглеждаме листно-декоративните растения, които идват от тропическата гора и естествено те искат повече поливане, повече оросяване и засенчване". 

  • Съвети за балконските цветя в горещините

"Ако имате балкон, който е със северно изложение, това е голямо богатство и тази растение от дъждовната гора, т. нар. листно-декоративни растения се чувстват най-добре там, защото може и сутрин, и вечер, освен поливани, да бъдат и оросявани", каза още  Антония Василева: 

"Сред най-често отглежданите растения на балкона е познатото мушкато. Петунията също е много красива - тя идва от Африка и издържа много на суша. Дъждовното лято обаче, не й понася добре и тя започва да изгнива, както и нейните корени и не се чувства добре, и се нарушава естетическият й вид. Друго растение е сакъзчето, но не на южен балкон - то предпочита най-вече източни изложения. 


  • Най-подходящо време за поливане на цветята

"Най-добре е, когато са навън растенията, защото изпаряването тогава е най-силно - те да се поливат рано сутрин и вечер след залез слънце", добави специалистът по озеленяване, 

"Ако поливате растения, когато е много горещо, то задължително остават капчици вода, които действат на принципа на лупата и се получават изгаряния по листата, които не са толкова опасни, но нарушават естетическия вид на растенията" и те изглеждат болни, предупреди Василева, както и че "при много горещо време, да речем е обедно време, ако поливате растенията - изпаряването е много бързо и няма почти никакъв ефект от това".

"Обаче розите трябва да ги полеете рано сутрин, когато са в градината, тъй като много често попадат и капки вода върху листата и за да може да се изпари до вечерта. Защото ако това не се случи, се получава пък и брашнеста мана, а оттам идват и болести по растенията", изтъкна още тя.

"В градска среда единствено може да се полива, а ако имате тревни площи. Ако има поливна система, която автоматична, може да поливате и в горещото време, но то трябва да е постоянно, т.е. през  целия ден, когато грее слънцето силно, за да не се получава пак този пригор и изсъхване на тревата по принципа на лупата", каза още Антония Василева. 


  • В летните месеци какво да подарим като цвете, така че да оцелее

"Естествено соколентите -  при нас има много интересни и красиви. Те са може би най-продаваните растения в градината. Огромно разнообразие има от тях и такова растение може да го подарите, то наистина ще издържи много", посъветва още Антония Василева от Ботаническата градина при БАН:

"Има и още няколко вида - това са драцените, които издържат много, както и сансевиерите, наричани и познати още като меч. Хората познават най-често този с дългите листа, но има още много видове, които са ниски и с различна украска на листата, които са много красиви. Има и такива, които са цилиндрични - те изглеждат страшно дълго на засушаване". 

Цялото интервю с Антония Василева на Зорница Близнашка и Мария Петрова за предаването "Чуй лятото" може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна