Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко четирима убити при руски обстрел в Донецка област

Донецк, февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко четирима души са били убити при руски обстрел в украинската Донецка област, предаде Ройтерс. Областният губернатор Вадим Филашкин съобщи за най-малко две жертви при стрелба срещу жилищен район в Константинивка, западно от Бахмут - град, който премина в руски ръце преди година след месеци на тежки битки. По-късно Филашкин съобщи за още двама убити и 11 ранени в намиращия се на югозапад от там, в град Селидове. Поражения има по двайсет многоетажни жилищни блока и шест административни сгради.

Най-малко четирима души бяха убити при руски обстрел в Донецк в сряда.

Вчерашният обстрел започна, докато руските сили се биеха с украински войски в района на руската Курска област. Украинските сили нахлуха през границата преди три дни. Според Москва това е опит на Киев да принуди Русия да отклони ресурси от фронта в Украйна.

За масирана украинска атака с дронове срещу югозападната руска Липецка област, която не граничи с Украйна, съобщиха руските власти. Включила се е противовъздушната отбрана, няма пострадали, написа в социалната мрежа Telegram губернаторът Игор Артамонов. Според информацията му при падането си дрон е нанесъл щети по електроцентрала и е причинило смущения в електрозахранването. Имало е "детонация на опасни експлозивни предмети". Артамонов обяви извънредно положение в град Липецк и нареди евакуацията на четири околни села, или на над 400 домакинства. Някои от евакуираните села са близо до военновъздушна база извън Липецк, където е избухнал пожар.

Украинските власти не съобщават за удари в региона на около 200 километра от границата. Новинарски портали обаче съобщават за тежки експлозии и пожари в Рилск в Курска област. Причината за експлозиите все още не е ясна и информацията, предоставена от руските власти, не може да бъде независимо проверена, уточнява Ройтерс.

Руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Според областния управител Вячеслав Гладков руската противовъздушна отбрана е свалила 29 дрона. Нападения е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров. Губернаторът Михаил Развожаев съобщи за атаки от въздуха и морето с безпилотни самолети.

Руската Курска област, която граничи с Украйна, е обект на голямо нахлуване на силите на Киев от вторник насам, посочва АФП. Повече от хиляда украински войници и десетки бронирани машини участват в тази изненадваща атака, както я определи руският генерален щаб. Киев за сега запазва мълчание. Президентът Зеленски заяви снощи, че Русия трябва да почувства какво е направила, когато е донесла войната в Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна