Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Славянка е ограничен, остава опасността от навлизане на огъня от Гърция

Снимка: БГНЕС

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава.

Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на просеката до граничната бразда, за да не допуснат разширяване на пожара на наша територия.

Очаква се в 9 часа да започне и гасене от въздуха с испанските самолети.

За БНР Пламен Поюков - директор на горското стопанство в Катунци, каза, че проблемът е, че в Гърция пожарът се разпространява на запад и във всеки момент има опасност огънят да навлезе у нас в зони, в които няма готовност за спирането му.

"Проблемът е, че там пожарът се разпространява безконтролно. Той си върви на Запад, в гръцката зона и ние нямаме никаква система за контрол. Не е нормално да го чакаме да дойде на наша територия и тогава ние да предприемаме мерки и да тичаме след него. Изтощиха се хората, страшно много разходи се правят, самолети се ангажират, хеликоптери се ангажират, човешки ресурс, щетите върху екосистемите са огромни. На това нещо трябва да се сложи край", обясни инж. Поюков

По думите му, действията трябва да бъдат и от двете страни на границата.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна