Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Вълковски: Малки библиотеки може да изпаднат от програма за подпомагане

МК: Имаме готовност да облекчим процедурата за кандидатстване по подходящ начин

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

На 23 юли Министерството на културата отвори възможността обществените библиотеки да кандидатстват за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". Тази година за първи път кандидатстването е обявено само по електронен път и с електронен подпис. Изказаха се обаче и притеснения, че някои библиотеки ще бъдат затруднени.

От Фондация "Народни читалища" изпратиха специално послание до служебния министър на културата Найден Тодоров. Пред БНР директорът на организацията Юрий Вълковски предупреди, че има опасност от програмата да изпаднат част от библиотеките и то точно тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа за закупуване на книги. Става дума за малките селски читалищни библиотеки, уточни той.

По думите му има огромни разлики в бюджетите на читалищата:

"Както има читалища, които разполагат със стотици хиляди бюджет, така има и такива, които са с по един наистина скромен бюджет от по-малко от 1000 лв. на месец. Именно при тях този процес на електронно кандидатстване има опасност да създаде проблеми".

Проблемът е както с липсата на електронен подпис, така и с остарялата техника, обясни Вълковски, като подчерта, че някои читалищни библиотеки разполагат с техника от преди 15 години и вече доста остарял софтуер.

Дигитализацията създава много възможности, призна той, но посочи световния опит, който показва, че най-бедните, изолирани и неподготвени най-лесно изпадат.

И все пак Юрий Вълковски се надява процедурата да не бъде обжалвана, защото тогава министерството ще влезе в много по-тежка ситуация:

"Ако бъде обжалвана процедурата, тогава ще бъдат спрени парите за всички. Това е много сериозна опасност".

По думите му все още има време министерството да промени правилата.

Според него и самата програма има своите проблеми и тя има нужда от преосмисляне:

"Първо – парите не достигат. Второ – това не е най-удачният начин да се разпределят парите за попълване на библиотечните фондове".

Нека да не блокираме читателите и да мислим включващо, а не изключващо, призова той.

В становище, изпратено до БНР, от Министерството на културата посочват, че са за все по-широко използване на електронния документооборот и на електронни административни услуги. По този начин се намалява административната тежест върху гражданите, посочват от ведомството. От там декларират готовност за съдействие при проблеми и въпроси, свързани с кандидатстването. "Имаме готовност да облекчим процедурата за кандидатстване по подходящ начин, спазвайки правилата и реда за кандидатстване", се казва в становището. Към момента работата по подаването на документи протича нормално.

"При необходимост и крайна невъзможност за справяне с електронния портал специалистите от Министерството на културата имат готовност да улеснят подаването на проектни предложения чрез сканирани копия по мейл с цел да могат всички организации, желаещи да участват в сесията, да подадат своите документи в указания за кандидатстване срок", съобщават от министерството.

Юрий Вълковски отбеляза позитивното развитие на въпроса, но смята, че ведомството трябва да обяви това официално. В момента на сайта на министерството пише, че документите се подават само по електронен път през техния портал, уточни той.

Според него темата за читалищата е много неглижирана. В същото време ресурсът за читалищата е огромен – те получават около 130 млн. лв., което е около 20% от общия бюджет за култура. По думите му обаче по темата за читалищата в министерството работят 2-3 души.  

Цялото интервю на Ирина Недева с Юрий Вълковски в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени