Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищният закон и ЛГБТ... А сега накъде?

| Репортаж
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Неправителствени организации внесоха вчера следобед в президентството искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху приетите миналата седмица промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тях се дава определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна "пропаганда" сред деца в детски градини и училища. Стана ясно, че до момента в подкрепа на инициативата има събрани над 7000 подписа, които също бяха предадени в президентската институция заедно с искането за вето.

Така приет законът противоречи на Конституцията и на поредица от международни договори, по които България е страна, коментираха вносители на искането за ветото. Известени са и европейските институции. И чакат с нетърпение края на 50-ото Народно събрание с аргумента, че редица от депутатите правят популистка предизборна кампания.

Намерението за отправянето на искането за вето стана ясно още миналата седмица, когато на 7-и август депутатите ударно приеха на две четения поправките и последваха два поредни протеста.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на "Възраждане". Повече от четири часа парламентарно време и три почивки отне на депутатите да приемат окончателно текстовете. При дебатите на първо четене в зала единствено Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ възрази на забраната.

По предложение на Георги Свиленски от БСП беше решено, че веднага ще се проведе и второто четене на предложенията за промени. И така, при второто окончателно гласуване на текстовете, 135-ма депутати ги подкрепиха. С промяната е дадено определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация. Против гласуваха 57 депутати, а осем се въздържаха. На два пъти депутатите излизаха в почивка в опит да отменят определението за нетрадиционна сексуална ориентация. Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС се аргументира, но след като дебатите бяха обявени за приключили.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че предложението да отпадне параграфът идва "под диктат на американското посолство".

"Нетрадиционна сексуална ориентация са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание.

Иначе многочасовите обсъждания на промените в закона дълго ще се помнят с размяна на цветисти реплики от трибуната на Народното събрание.

На въпрос на "Хоризонт" на провелия се в събота пленум на БСП стана ясно, че от партията смятат, че президентът Румен Радев не трябва да налага вето на промените в закона за Закона за предучилищното и училищното образование.

А в края на миналата седмица в телевизионно интервю вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че "не може да се гледа по този начин черно и бяло".

Неправителственият сектор реагира и "за", и "против" приетите промени.

Целия репортаж на Мария Костова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени