Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Махмуд Абас пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган ситуацията в Ивицата Газа

Палестинският президент Махмуд Абас се очаква да пристигне днес на двудневно посещение в Турция. Той ще бъде посрещнат официално в Анкара, след което ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган.
Предвижда се лидерите да обсъдят кризата в ивицата Газа, хуманитарната криза в региона и усилията за подпомагане на разселените хора. Преговорите с искане за прекратяване на огъня вероятно също ще доминират в разговорите. 

Американският президент Джо Байдън очаква Иран да се откаже от удар срещу Израел като отмъщение за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, ако бъде постигнато споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа.

Съединените щати, Египет и Катар са домакини на среща утре, посветена на договaрянето на примирие. От "Хамас" обявиха, че няма да участват в разговорите с мотива, че искат работещ план, който да доведе до реализацията на предложението, представено от Байдън през май. От Държавния департамент обаче съобщиха, че катарски представители са уверили, че работят, за да осигурят присъствието на групировката на масата за преговори.

Проблеми има и около участието на Израел. Пред израелска телевизия член на преговорния екип заяви, че няма смисъл делегацията да пътува за разговорите, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разшири мандата й. Точните параметри на въпросния мандат предстоят да бъдат определени на среща при Нетаняху в най-скоро време.

В същото време координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк заминава за Кайро и Доха, а американският специален пратеник Амос Хохщайн ще пътува до Бейрут в опит на администрацията във Вашингтон да финализира споразумението за примирие. Това стана ясно от думите на говорителката Карин Жан-Пиер, която заяви че и Израел, и "Хамас" трябва да присъстват на разговорите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени