Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година, съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА.

Той разказва, че след 6 септември 1944 година диктатурата на пролетариата започва да забранява книги и "Борбата за един световен град" попада в списъка на забранените книги. Издателят посочва, че причините за това са идеологически – всичко което противоречи на "панславизма" и на комунистическата идеология е забранено. "Самият стар екземпляр на книгата носи печат "Забраненa от цензурата от комисията по контрола на печата", добавя той.

"Борбата за един световен град" е книга, написана за всички. Нейното появяване на бял свят събужда не само интерес в читателя, но и благодарност към добросъвестния автор“, посочва издателят.

"Книгата разглежда въпросите, свързани със съдбата на Проливите и Цариград, които възникват между европейските сили, както и техните дипломатически разговори, без за това да се уведомяват балканските страни и нарочно България. Това нещо се знае малко от нашата широка публика, интересуваща се от международните въпроси", разказва издателят пред БТА. 

Стефан Янчулев (С. А. Янчулев) е роден в 1900 година в София. Занимава се с журналистика и след Първата световна война сътрудничи на вестници и списания. През 1930 година е сред основателите на кооперация "Родно радио".  През 1935 година става уредник на спортния отдел на новооснованото държавно радио „София“. 

Негови книги са "Борбата за един световен град" от 1945 година, "Континент без усмивка. (Какво става в Средния Изток)" от същата година. 

В началото на 20-те години на XX век Стефан Янчулев е сред основателите на българското скаут движение.

Баща е на кмета на София Александър Янчулев, който заема поста от 1991 до 1995 година.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени