Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил започна празникът Панагия

Кюстендил - Панагия
Снимка: БТА, Елица Иванова

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните пити бяха замесени в църквата "Св. Успение Богородично" в центъра на Кюстендил, съобщава БТА.

По 17-годишна традиция в Кюстендил един ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на Богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. По- възрастните жени учат и предават тайнството на най-личните момичета, разказаха организаторите на празника.

Програмата на днешния 14 август започна с молебен и водосвет. 

"Празникът още веднъж ни уверява във Възкресението. Считаме, че Божията майка е покровител на нашия град", каза вторият викарий на българския патриарх и Софийски митрополит, който е и архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия - архимандрит Исаак. Той изтъкна голямото значение на хляба "не само за телесно насищане, но и в духовен план". "Нека тази почит към хляба, уважение и благоговение, да се предава на по-младото поколение", каза още архимандрит Исаак, цитиран от БТА.

Докато повтаряме традициите и обичаите си всяка година им вдъхваме нова вяра и сила, и пребъдваме чрез тях в идните дни, каза Любляна Начева от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Етнологът доц. д-р Екатерина Керемидарска разказа за традициите по отбелязването на празника Успение Богородично в миналото и припомни възобновяването на празника в Кюстендил преди 17 години. Тя разказа, че при строежа на църквата "Успение Богородично" в Кюстендил през XVIII век това е ставало нощем, като мъжете и жените изкарвали тайно пръстта от изкопа при основите й и я хвърляли в река Банщица.
 
Утре на църковния празник Успение Богородично в градинката пред Обредния дом в Кюстендил ще се състои традиционно изложение на обредни хлябове. В 12:00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие, а празникът ще продължи с програма и етнографско представяне на културното наследство. Празникът ще започне с патриаршеска света литургия, която ще оглави Българският патриарх Даниил. Той ще освети и освети трите хляба, замесени в двора на църквата.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени