Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Героите на Олимпиадата ще провокират младите да спортуват, да видят красивата и веселата страна на спорта"

Д-р Боряна Игова: Скандалът с "боксьорките" в Париж беше програмиран

Според мен има грешка на МОК, етична и медицинска комисия защо не се намесиха"

| Интервю
Боряна Ангелова-Игова
Снимка: Веселина Миланова

Скандалът с "боксьорките" на Олимпийските игри в Париж 2024 беше планиран, още с допускането на двете състезателки се знаеше.Това беше програмиран скандал и бяха подготвени със съответната атака.

Това каза в интервю пред БНР Боряна Игова, доктор по философия и преподавател по "Философия на спорта" в НСА.

"Спортът не се дели на мъжки и женски, не смятам, че трябва да даваме параметри, как да изглежда една жена и един мъж. Ако сме еднакви, не е добре. По отношение на скандала беше планиран. Според мен има грешка на МОК. Имат етична и медицинска комисия, още когато получават информация от Световната боксова федерация, знаеха че ще имат проблем. А те имат капацитета и правото да проверят "боксьорките", а защо не са го направили? Аз мисля, че са искали да покажат на тази федерация, заради политиката, която водят, че не искат да се съобразяват с тях", коментира д-р Игова.

"Лицемерно е, но добре подготвено от гледна точка на пропагандата, ето сега пускат "мъже да бият нашите жени"", смята тя.

Според нея този казус на Париж 2024 се използва от политически партии да извадят дивиденти.

"Спортът е толкова важен, защото дава послания, които променят обществените мнения. Голяма грешка беше на правозащитниците, особено на женските права, да показват български жени – "вижте ги, че не изглеждат достатъчно женствени". А те са поставяни на много повече тестове и проверки, и не беше редно да се използват по тази начин“, обясни преподавателят по философия на спорта в НСА.

За нея завършилата Олимпиада ще се запомни с това, че е много красива, провокативна с добри послания за жените.

"Според мен е зададен един тон всеки да надскача другия и ще излезем от този стадион, и ще отидем в едни общокултурни игри, в които всички участват и гражданите, и всички празнуват. След Париж 2024 имаме една празничност и се връща повече към културата", предвижда за следващите ОИ Игова.

А като постижение, от спортно техническа страна, тя отбеляза двата световни рекорда и олимпийското злато на Карлос Насар.

"Той е изключително добър човек, но аз се радвам много и на Боряна Калейн, защото тя мина през много изпитания. И преди нея не беше лесно, а тя показа, че съмненията към нея са напразни. Не се втурна да играе сложна гимнастика, а направи много красива гимнастика", сподели Игова.

И смята, че образите на героите от Париж 2024 като Новак Джокович, турският стрелец и медалист Юсуф Дикеч и други, появили се вече на мемета, са образи, които виждаме често.

"Те ще провокират младите да спортуват, да видят красивата и веселата страна на спорта, а не, че спортът е едва ли не мъжение и едни изтерзани спортисти, клишето, което се налага в последно време. Около тези 7 медала за България излязоха снимки, в какво състояние са нашите спортни съоръжения. И ако искаме медали, продукт на нашите школи, трябва да се върнем назад", коментира доц. Боряна Игова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна