Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Снимка: БГНЕС

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели ключови изводи от анализа.

Според Йорданова българската пенсионна система е оценена на изключително високо ниво, като специално внимание е обърнато на законодателната рамка. Тя подчерта, че системата вече е навлязла в зряла фаза след близо 25 години съществуване, което позволява да бъде оценена не само на европейско, но и на световно ниво. Резултатите потвърждават, че усилията, включително извършените законодателни промени след стрес тестовете от 2018 г., са дали положителен резултат. Пенсионната система е сред най-стриктно регулираните сектори в България, посочи Йорданова.

КФН

Относно допълнителното пенсионно осигуряване, тя поясни, че става дума за вноски от 5% от дохода, които от 2000 г. насам се насочват към т.нар. втори стълб – допълнителното задължително пенсионно осигуряване. В системата съществува и трети стълб, който е доброволен. Йорданова акцентира, че тристълбовият модел, върху който е изградена пенсионната система, е един от най-успешните в световен мащаб. Тя изрази задоволство, че много чуждестранни колеги очакват надграждането на системата чрез бъдещи законодателни промени, които предстои да бъдат обсъдени и приети от Народното събрание.

Йорданова допълни, че целта на тристълбовия модел е да осигури "заместващ доход“ от около 70% от предишния доход след пенсиониране. За момента разпределението е 40% пенсия от НОИ, 20% от втория стълб и 10% допълнителна, доброволна пенсия. Въпреки това, изчисленията показват, че реалният принос от втория стълб е между 10 и 12%. Тя обясни, че като млада система, българското пенсионно осигуряване се нуждае от време, за да достигне пълния си потенциал. И посочи, че въпреки постигнатото до момента, остава още много работа.

На финала Йорданова отбеляза, че въвеждането на мултифондов модел би било добра практика за бъдещото развитие на системата. Повече за това какво е "мултифондов“ модели и какви законодателни промени се предвиждат може да чуете от разговора в звуковия файл.

Снимки: БНР, КФН
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна