Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Майер: Надявам се да има споразумение и да бъдат пуснати 33 заложници

| Интервю
Мира Майер
Снимка: БГНЕС

Искрено се надявам, че днес ще се стигне до някакво споразумение поне за първата фаза. Може да останат детайли, може да се спори, включително и за кои палестински затворници да се наложи вето, защото са с няколко терористични акции на територията на Израел.

Това оптимистично очакване сподели в интервю пред БНР доц. мира Майер от Израел, анализатор на Близкия Изток.

Лидерите на САЩ, Египет и Катар излязоха с общо изявление и призоваха Израел и Хамас да седнат на масата на преговорите днес на 15 август, за да се прекрати огънят и да се освободят заложници.

"Добрите ми надежди са свързани, въпреки че Хамас казаха, че няма да присъстват пряко, но ще разговарят с преговарящите след това, за да разберат какво се е случило. Говори се, че Иран за първи път са изявили желание да присъстват на тези преговори, но не пряко. Но иранската страна опроверга съобщението. Израелската делегация, смята се, че е получила по-големи правомощия от премиера Нетаняху този път, и по информация в нея влиза шефа на Шин Бет", коментира Мира Майер.

И допълни, че днешните преговори ще бъдат ефективни и да се постигне споразумение за тези 33 заложници, за които се казва, че могат да бъдат пуснати веднага.

"Това са болни жени и деца. Очаквам да се прекратят и бойните действия. До края на деня ще стане ясно", оптимист е Майер.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна