Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 16 до 18 август

Мащабният фестивал "48 часа Варуша юг" отново завладява старата столица

Мащабният фестивал „48 часа Варуша юг“ отново ще завладее Велико Търново. Тазгодишното издание се провежда между 16 и 18 август, а програмата му е изпълнена със събития от всяка сфера на културата.

Зад „48 часа Варуша юг“ стои културният център ТаМ, чийто съосновател Галин Попов над 10 години вече работи по събитието.

Тази година се очакват повече от 120 участници - артисти, творци, занаятчии, местни хора, бизнеси и институции да се включат в събитието. Жителите и гостите на старата столица ще имат възможност да посетят 108 събития, на 47 локации в Старата част на Велико Търново.

Фокусът на програмата тази година е река Янтра, каза пред Радио София Илина Пенева – един от организаторите на фестивала.

„Янтра е създател на отличителния търновски пейзаж. Събитията ни са разделени на пет категории - визуални изкуства, творчество и релакс, архитектурна, музикална и семейна програма. Темата присъства по различни начини. Например в архитектурната ни програма ще разгледаме биоразнообразието на реката и взаимодействието й с човека. Учени от БАН ще ни разкажат за инвазивните чужди видове в реката и въздействието на инфраструктурните прегради в басейна на Янтра“, каза Илина Пенева.

Плажът на Янтра ще бъде преобразен от фондация “Колективът” и инициативата им за обживяване на речните пространства “Реките на града”.

Посетителите ще могат да разгледат изложби, свързани с реката, да послушат музика в близост до Янтра и да се включат в различни културни събития.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна