Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избор: Хубав тротоар без дървета или дървета без хубав тротоар

| Интервю
Снимка: Таня Милушева

Жители на столичния квартал "Красно село" сигнализираха, че общината реже здрави дървета заради ремонт на тротоар.

Отсечени са две дървета, които са на около 60 години, обясни пред БНР Десислава Брайкова, която живее в квартала.

"В деня на отсичането имаше съобщение, че започват да секат дървета в локалното платно (бел. ред. локалното платно на бул. "Цар Борис III"). Оказа се, че причината е, че фирмата, на която е възложено да ремонтира тротоара, не може да се справи със застилането с плочки на тротоар, на който има 70-годишни дървета, поради което те трябва да бъдат отсечени", обясни тя в предаването "Преди всички".

Абсурдна ситуация - е мнението на Тома Белев от Зелено движение.

"Това е просто недопустимо. Уличните дървета са публична общинска собственост и те се премахват, когато тя загуби своя характер, т.е. трябва да се докаже, че от тези дървета повече няма нужда. Аз се съмнявам, че някой може да докаже, че София няма нужда от улични дървета".

Белев си обяснява случая с липса на желание и опит. Според него Столична община е поставена в ъгъла от сключени договори с изпълнители, които не могат да си вършат работата и те си търсят всякакви оправдания да не я свършат. Той твърди, че в последните 15 години нито едно дърво в Столична община не е отсечено законно.

Такъв е сегашният случай според Пламен Петров - жител на столичния квартал "Лагера", където се намират двете вече отсечени дървета. По думите му на сайта на общината няма заповед за премахването им. Ден преди това с бележка се уведомяват хората да си преместят колите от мястото, без да се казва каква е причината. На следващия ден сутринта бяха дошли секачите, разказа той. 

Жителите на квартала уточниха, че не са против ремонта на тротоара. 

Зам.-кметът по строителството на район "Красно село" Сотир Иванов подчерта в ефира на "Хоризонт", че този тротоар не е ремонтиран цялостно в последните 40-50 години. По думите му това е било изключително трудно решение:

"След множество срещи и огледи на място стигнахме до 2 варианта - или премахването на тези две дървета, тъй като кореновата им система не позволява да бъде възстановен тротоара, или препроектиране на този тротоар, която процедура отнема в някои случаи и до 1,5-2 години". 

Иванов посочи, че са получили разрешение от Зелени системи за премахване на тези дървета. Той изтъкна обаче, че в средата на месец май в страницата на района е било публикувано съобщение, че ще се проведе дискусия с гражданите по този въпрос, за да може заедно да се вземе решението. В общественото обсъждане, което е било в края на май, са присъствали около 60 души. Хората казаха, че повече не искат да чакат, отбеляза той и обясни, че има възрастни хора и такива в неравностойно положение, които са изпитвали трудности да минават от там.

Пламен Петров обаче каза от своя страна, че е присъствал на обсъжданията, в които, според него, са се включили не повече от 25-30 души. По думите му тогава мнението е било, че е недопустимо да се секат дърветата, а трябва да се намери начин за ремонт без премахването им. "Страшно манипулативно се постави въпросът от кметицата - или тротоар, или дървета", категоричен бе той. 

"Защо трябваше да се бърза - защо точно сега през август, когато няма никой, който да опонира", попита Брайкова. 

Други дървета няма да бъдат премахвани, категорично увери зам.-кметът Сотир Иванов. А за двете отрязани дървета съобщи, че те ще бъдат компенсирани с нови 6. 

И все пак жителите обявиха, че ще сезират компетентните институции за случая. 

Цялото интервю на Спас Крайнин с Десислава Брайкова, Пламен Петров, Тома Белев и Сотир Иванов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна