Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ управлява водите в 52 комплексно значими язовира

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров
Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас, като 12 от тях са за битово-питейни нужди, а 5 - за резервно водоснабдяване.

За Варна основното водоснабдяване е от язовир Камчия, изворите в Девня също осигуряват и допълват водния ресурс. Това коментира във Врана министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

По повод проблема с водоснабдяването на 200 населени места в страната, които са на воден режим, министърът на околната среда и водите коментира какъв е начинът да се преодолеят безводието, както и превръщането на решаването на този проблем в държавна политика:

"Да се повиши ефективността на водоснабдителните системи. Трябва значително да се намалят загубите не само във ВиК инфраструктурите, но и инфраструктурата на "Напоителни системи". Там също така е изключително голям проблема със състоянието на хидромелиоративната система, но състоянието на ВиК инфраструктурата в населените места и в довеждащите водопроводи е в недобро експлоатационно състояние. Необходимо е да се инвестира в изграждането на инфраструктура".

На въпроса дали държавата трябва да инвестира или да се разчита на европейски проекти, министър Димитров отговори:

"Категорично това трябва да стане сериозна държавна политика. Европейските средства следва да са само в подкрепа на тази мащабна държавна политика. Нито едно населено място, което се водоснабдява от тези комплексни и значими язовири не е на режим и няма изгледи да бъде на режим. Ние управляваме наличния ресурс съгласно месечните и годишните графици и се следи много стриктно наличието и разпределението на този разполагаем ресурс. За съжаление, повечето населени места в държавата не се водоснабдяват от такива съоръжения".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени