Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева.

По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а най-масовото възнаграждение е минималното за страната - 68 процента от живеещите в областта. 

Това, че Благоевградска област вече трета година е на дъното на класацията по работна заплата, не е новина. Но определено е причината хората в активна възраст да търсят работа извън областта, а и извън страната. Половината от живеещите в областния град работят в София, Дупница, Симитли и Банско, като заради по-доброто заплащане пътуват всеки ден. И макар, че бизнесът се обезкървява откъм работна ръка, не е готов да плаща повече, пък и все по-трудно намира специалистите, които му трябват. Те отдавна не са тук. Тази зависимост влияе пагубно и на икономиката, показва справката за закрити и фалирали фирми - близо 37 процента за последните три години.

След данните за размера на заплатите следва въпросът - какви ще са пенсиите на тези хора? За съжаление тук статистиката мълчи. Ако изобщо има хора с добри пенсии в последните 25 години, то те не се дължат на нашата пенсионно-осигурителна реалност, а на тази от другата част на Европа.

Тази тема в горещите дни на лятото беше в основата на житейския дебат между трима приятели от община Гърмен, които лекуваха болежките си в прочутото миро на село Огняново. Кирил споделяше, че, още от 16-годишен е работил като дървосекач в горското и за 41 години трудов стаж взима най- ниската пенсия.  "Изяла му я" демокрацията, защото след като минал в частния сектор като наемен работник, дори не знаел какви осигуровки имал. Атанас, който е негов приятел от младите години, го упрекваше, че не е приел заедно да заминат преди 20 години в Испания, където той отишъл със семейството си и сега се радва на добра пенсия, повече от средната заплата в столицата, но най-вече - на спокоен живот. 

Как живеят пенсионерите в Испания и как се чувстват, като си дойдат за лятото в България?

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени