Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

| Интервю
Снимка: Община Поморие

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал "Поезия в Поморие". То ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града.

Фестивалът вече е традиция, заяви пред БНР организаторът му Тома Троев и посочи имената на поети, които ще бъдат на форума в Поморие: 

"Няма да изброявам всички, казвам само едно основно ядро - Ивайло Терзийски, Владимир Виденов, Димитър Никифоров, Светла Гунчева, Илко Илиев, Станислава Пирчева, която е водеща на "Нощен Хоризонт".

По думите му да създаваш поезия е нещо много отговорно:

"Поезията не е като хляба. Поезията и поетите са като знаме, което всеки има някъде вкъщи, а когато дойде празникът, ще го извади и ще го развее. Поезията е едно знаме, което чака празника, за да бъде развято. Ние чакаме да дойде нашият момент, когато хората ще имат нужда от поезия. Мисля, че такъв момент в България предстои, предстоят трудни, драматични събития, когато хората най-вече ще имат нужда от нашата поезия. Ние пишем и се готвим за това".

Интервюто на Даниела Големинова с Тома Троев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени