Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харис излезе на сцената на конгреса на Демократите и благодари на Байдън

Камала Харис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът Камала Харис се появи изненадващо на сцената в първия ден на Конгреса на Демократическата партия в Чикаго, на който трябва да бъде приета нейната номинация за участието в президентските избори през Ноември. 

Вицепрезидентът Харис излезе на сцената на конгреса на Демократите под бурните аплодисменти на делегатите с думите, че иска да даде начало на събитието, отдавайки почит на президента Джо Байдън. Тя му благодари за неговото "историческо ръководство" и затова, че е посветил живота си в служба на страната. "Вечно сме ви благодарни", каза още тя.

Малко по-късно на сцената излязоха първата дама Джил Байдън, след нея и дъщерята на президентската двойка Ашли, които разказаха за мотивите на Байдън да се откаже от номинацията и да подкрепи за негов наследник в надпреварата Камала Харис, изтъквайки нейните качества.

Веднага след тях пред делегатите говори и Джо Байдън, който започна речта си с думите, че обича семейството си, но и обича Америка. Той попита делегатите дали са готови да гласуват за свободата и демокрация, и дали за готови да изберат Камала Харис и Тим Уолц. След това той си припомни клетвата му като президент и това, че тя се е провела във време на насилие, но че вярва, че най-добрите дни, цитирам "не са зад нас, а са пред нас и демокрацията ще победи" и тя трябва да бъде пазена.

Същевременно хиляди протестиращи излязоха по улиците около конгресния център, за да изразят своята позиция срещу войната в Газа и подкрепата на администрацията на Байдън по отношение на Израел. Докато по-голямата част от множеството протестираше мирно, малка група от няколко десетки демонстранти пробиха защитните заграждения издигнати около форума на демократите. 

Те веднага бяха задържан от полицията без да успеят да навлязат във втория защитен периметър. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени