Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел ще изпрати делегация на преговорите за примирие в Газа

Снимка: Алами/Ройтерс

Израел ще изпрати делегация на преговорите за примирие в Ивицата Газа, които трябва да продължат тази седмица с посредничеството на Катар, Египет и Съединените щати.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел новото американско предложение за сближаване на позициите между Израел и "Хамас" в мирните преговори. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън след срещата между двамата в Тел Авив.

Близкоизточната обиколка на Блинкън продължава с разговори в Египет и Катар. 

От Вашингтон се надяват различията да бъдат преодолени още идната седмица, но лидерите и на Израел и на "Хамас" не са оптимисти, като взаимно се обвиняват в блокиране на споразумението.

Осама Хамдан, висша фигура в палестинската групировка, критикува изявлението на Блинкън и посочи пред Ройтерс, че в него има много неясни формулировки и двусмислици. Хамдан отбеляза, че новият лидер на "Хамас" Яхия Синуар участва в процеса на взимане на решения относно мирните преговори, като има достатъчно действащи механизми за комуникация с него.

На преговорите в Катар миналата седмица не бе постигнат напредък, но беше решено работни групи да продължат работа по подробностите около хуманитарните въпроси и практическите действия за освобождаването на заложниците.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени