Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък

| обновено на 20.08.24 в 10:52
Снимка: Община Казанлък

Постерната изложба "Доспехите на тракийските владетели", подредена на витрината на Културно-информационния център в Казанлък, постави символичното начало на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе.

Тя е резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт (НАИМ) с музей при Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за комплексно изследване на тракийско защитно въоръжение с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Тракия.

Изложбата е израз на доброто сътрудничество на НАИМ с местния Исторически музей "Искра", посочи по време на откриването директорът на музея в Казанлък д-р Момчил Маринов. Тя е резултат от съвместната работа на 21 български и два румънски музея. Според него изложбата показва от една страна майсторството и безусловното умение на тракийските занаятчии, а от друга страна тя е препратката към вярванията на траките, които, въпреки многото открития и на археолози и изследвания на изкуствоведи и учени в областта, все още остават загадъчна страница. Д-р Маринов подчерта, че информацията, която дават платната, е изключително богата и поднесена по много достъпен начин.

Експозицията включва 16 постера, посветени на отделните типове въоръжение, но в тях са показани и иконографски паметници, представящи тракийски воини, посочи гл. ас. Калоян Праматаров. Той обясни, че изложбата разказва и за влиянията, които тракийското военно дело оказва върху съседни народи и съответно влиянията, които съседните народи оказват върху него.

В постерите публиката може да види още представителните воински артефакти, както и такива, които разкриват митологията и религията на траките, коментира гл. ас. Праматаров и благодари на казанлъшкия музей за поканата и гостоприемството. 

По материали от БТА


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени