Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява

Снимка: Алами/Ройтерс

Цените на петрола продължават да се понижават. Ситуацията в Близкия изток отново е във фокуса на внимание на инвеститорите.

До 77,54 долара за барел достигна цената на фючърсите на суровия петрол Брент, което е понижение с 12 цента. Лекият американски суров петрол също продължава поевтиняването си, като според повечето анализатори основен фактор за по-ниските цени е оптимизмът за позитивен развой в ивицата Газа. Оптимистичните нагласи идват заради резултата от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Израел и полученото съгласие в Тел Авив за примирие и освобождаване на заложниците, въпреки че позицията на радикалната групировка „Хамас“ не дава поводи за оптимизъм. Друг ключов фактор е Либия, коментират анализатори и обръщат внимание на повишените добиви на черно злато в най-голямото находище в страната. Там на 7 август бяха обявени форсамжорни обстоятелства заради протестите, които възпрепятстваха добива.

В Европа – борсовата търговия отвори на позитивна територия, следвайки азиатската и тази в Уолстрийт. Фокусът на инвеститорите е върху лихвената политика на централните банки. В Швеция бе обявено намаление на основния индекс с 25 базисни пункта, като бе даден сигнал за още няколко до края на годината. Лихвената политика е основен инструмент на централните банки за контрол върху нивото на инфлацията.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени