Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайванският производител на чипове TSMC с първа копка на европейския си завод в Дрезден

Тайванският производител на чипове Ти Ес Ем Си (TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation) ще направи днес първа копка на европейския си завод в Дрезден, Германия, предаде интернет изданието "Тайван нюз" (Тaiwannews).

TSMC обяви, че проектът на съвместното европейско дружество се развива по план. След церемонията по първата копка започва подготовката на площадката, а строителството се очаква да стартира до края на годината.

По време на церемонията германският канцлер Олаф Шолц описа полупроводниковата технология като решаваща за промишленото оцеляване на страната и целите на климата и подчерта значението на увеличаването на производството в Германия, за да се намали зависимостта на Европа от други в рамките на глобалните вериги на доставки.

Общата инвестиция на Ти Ес Ем Си се очаква да надхвърли 10 милиарда евро. Тайванската компания държи 70 на сто дял в дружеството, а германските "Бош" (Bosch), "Инфинеон" (Infineon) и нидерландската Ен Екс Пи (NXP) имат дялове от по 10 на сто.

Очаква се заводът в Дрезден да започне производството на чипове до края на 2027 г., използвайки комплементарна технология метал-оксид-полупроводник 28/22 нанометра на Ти Ес Ем Си. Заводът ще има месечен капацитет от около 40 000 12-инчови пластини.

Главният изпълнителен директор на Ти Ес Ем Си допълни, че тайванската компания ще продължи да разширява задграничните си фабрики за полупроводници. Това включва проектите в американския щат Аризона, префектура Кумамото в Япония и новия завод в Европа, което показва, че стратегията за разширяване на Ти Ес Ем Си остава непроменена.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени