Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха.

Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и е с по-голям диаметър от самата сграда. Такова съоръжение се проектира и изпълнява за първи път в страната, а прецизността е от особено значение, коментира ръководителят на обекта Милко Радославов.

"Вижте колко сме високо, вижте какъв вятър духа, съответно отдолу крана вдига, без да има никаква видимост. Говорим по радиостанции. Отделно, че самата площадка е доста тежка. Всеки един профил тежи по 3,5 тона и оттам идва сложността".

Инвестицията на болницата надхвърля милион и половина лева, но тя ще бъде безценна за транспортирането на хора и органи, каза управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов, и допълни:

"Предвидили сме да кацат и български, и румънски хеликоптери, за да може тази площадка да подпомага дейността на лекарите, да осигурим по-бързо и по-качествено придвижване на нуждаещите се от Спешна помощ до други лечебни заведения в страната и чужбина".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени