Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха голяма пловдивска група трафиканти на бежанци

| обновено на 20.08.24 в 18:49

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Арестувани са двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един австрийски гражданин от сирийски произход, двама сирийци, постоянно пребиваващи у нас и още един български гражданин от сирийски произход. 

Групата  е действала на територията на гр. Пловдив и областта от януари 2024 г. до 19 август 2024 г., когато участниците са задържани. Това е станало при специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, „Жандармерия“ и Главна дирекция “Национална полиция. 

Трафикантите са осигурявали незаконното преминаване на мигранти през България, след като са влезли от Турция, и през Сърбия и Румъния са отивали към Западна Европа. Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им до България. 

В хода на извършените съвместни действия е установено, че нелегалните мигранти влизали на територията на България, след което стигали до определена локация, откъдето ги взимали шофьори с автомобили и ги превозвани до посочено място. За връзка помежду си членовете на група са използвали мобилни приложения. 

Извършени са общо 15 претърсвания на адреси и на 5 автомобила. Иззети са 6 банкови карти, 1.5 г кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства, ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства – телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата от град Пловдив, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Над 20 шофьора са арестувани по време на операциите - основно молдовски граждани и единични случаи на граждани на Сирия и Сърбия. Установените автомобили са с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.

От стартирането му, разследването на ГДБОП е подпомагано от ЕВРОПОЛ и партньорските служби на Румъния и Молдова и от проект "Подобряване на трансграничното сътрудничество в борбата с организираната престъпност" в рамките на ФВС 2021-2027.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени