Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ремонтът на ул. "Опълченска" е толкова важен, според Столичната община

Изглед с дрон над ремонта на ул. „Опълченска“ в частта от бул. „Сливница“ до ул. „Цар Симеон“
Снимка: БТА

Ако ремонтът на ул. "Опълченска" не бъде реализиран, това ще провали довършването на градския ринг, което е критично важно за ефективното движение в София. В резултат на това, градът ще продължи да страда от сериозни задръствания, особено в централната градска част. Това се посочва в позиция на Столичната община, изпратена до БТА във връзка с недоволство на гражданите от района на ремонта, които седмици наред протестират срещу отсичането на 39 дървета на възраст между 30 и 60 години.

На 18 юли започна първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. „Сливница“ до бул. „Тодор Александров“.

Днес започна вторият етап на ремонта, от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Сливница“, заради което до 14 септември се въвежда временна организация на движение.

Предвидено е целият ремонт да приключи до март 2025 година.

От Столичната община посочват в позицията си, че ремонтът на ул. "Опълченска" е част от първостепенната публична пътна мрежа на София. Неговото разширение и модернизация са не само желани, но и необходими за подобряване на трафика и обезпечаване на дългосрочната инфраструктурна стабилност.

При създаването и одобрението на проекта са съобразени както необходимостта от модернизацията, така и защитата на зелените системи в района, посочват от Столичната община. Направено е всичко възможно, за да се минимизира въздействието върху околната среда. Тук влиза и запазването на съществуващата зеленина, както където е било възможно тротоарите заобикалят дърветата. Въпреки че ще бъдат премахнати 39 дървета, ще бъдат засадени 103 нови. Това включва 50 дървета, които ще бъдат разположени по протежението на улицата, и допълнителни 53 дървета в непосредствена близост.

Дърветата в парка няма да бъдат засегнати, изрично отбелязват от местната администрация.

Освен това подмяната на канализацията, електроинсталациите и трамвайните релси по „Пиротска“ ще позволи ефективно отводняване и електроснабдяване, което е жизненоважно за голяма част от централната градска част.

Ако проектът не се реализира, това ще доведе до реален риск от наводнения при интензивни валежи, отбелязват от общината.

Разширението на булеварда е пряко свързано с подобряването на пътната безопасност. Сервитутът на безопасност при проектирането на пътища изисква минимално разстояние от 3,50 метра на пътното платно, при скорост от 50 км/ч. Ако пътните платна бъдат стеснени, ще се наложи ограничение на скоростта до 30 км/ч, което ще доведе до допълнителни задръствания и неудобства за пътуващите, се посочва в позицията.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени