Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското настъпление в Донецк продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското настъпление в Донецк продължава. Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна. Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област трети ден се борят с огромен пожар в петролна база, след като в неделя тя беше засегната от атака на украински дрон. А Върховната Рада гласува за забраната на свързаната с Русия Украинска православна църква.

Според руското военно министерство превзетият град Ню Йорк е "стратегически важен логистичен център", който се намира на около 40 км североизточно от град Донецк. Информацията за превземането му от руснаците не е потвърдена или коментирана от украинските сили.

За първи път Ню Йорк се озова на фронтовата линия през 2014 г., когато подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната се опитаха да се отцепят от Киев, предизвиквайки въоръжен конфликт.

Произходът на името на града е загадка. През 1951 г. съветските власти го преименуват на „Новгородское“ - Нов град - по идеологически причини, а през 2021 г. украинските законодатели гласуват за връщането му на "Ню Йорк".

Киев се бори да удържи фронтовата линия в района на Донецк, като се сблъсква с недостиг на жива сила и боеприпаси след месеци на настъпателни боеве.

Преди две седмици Украйна предприе гранично нахлуване в западната част на руската област Курск - ход, който се надяваше да облекчи натиска в други части на бойното поле.

Руското външно министерство съобщи, че е извикало заместник-ръководителя на мисията на посолството на САЩ Стефани Холмс, за да протестира срещу "провокативен" американски медиен репортаж от контролираната от Украйна част на нейната област Курск, като предупреди, че ще разследва замесените журналисти за "незаконно" пресичане на границата ѝ.

А десетки пожарникари са ранени, след като вече трети ден се борят с пожара в съоръжението за съхранение на гориво в град Пролетарск, който започна след украинска атака с дрон.

Около 520 пожарникари участват в борбата с огъня, като пожарът се е разпространил на площ от 10 000 кв. м.

Украинският парламент днес гласува за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква, тъй като Киев прекъсва религиозните, социалните и институционалните връзки с организации, които смята за свързани с Москва. За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде подписан от Зеленски, но от кабинета вече приветстваха решението.

Говорител на Руската православна църква осъди гласуването на украинските депутати за забрана на свързаната с Москва Украинска православна църква.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени