Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент

Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент. Изборите за държавен глава са насрочени за 24 ноември,съобщава Радио Румъния.

Решението на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) е оповестено в аудиосъобщение на Чолаку, изпратено до съпартийците му.

От 20 години неговата партия не е успявала да изпрати никого в президентския дворец "Котрочени", а лидерите на социалдемократите, които са губили президентските избори, са били измествани и от управлението на партията, припомнят румънските медии.

"Реших да подам кандидатурата си за президентството на Румъния. Взех това решение, след като се консултирах с румънците, със семейството си и с колегите си от партията. На конгреса в събота ще представя пред румънците своя план за Румъния и ще поискам от колегите ми подкрепата им, за да спечеля президентските избори", заяви Чолаку в публикация във "Фейсбук".

Той отбеляза, че Румъния има нужда "повече от всякога" от стабилност и равновесие.

"Румънците имат нужда от сигурността, че като работят, ще могат да имат по-добър живот. Страната има нужда от президент, който го е грижа за всички румънци", добави Чолаку.

Лидерът на СДП подчерта, че се чувства готов да поеме отговорността да бъде президент на всички румънци.

"Никога не съм се отдръпвал от трудните неща. Поех председателството на СДП в много труден момент и заедно с колегите ми успяхме да спечелим отново доверието на хората. Приех отговорността да бъда премиер в един от най-сложните моменти в неотдавнашната история. И успяхме, заедно с колегите ми от правителството, да сложим нещата в ред. Подготвен съм сега да поема отговорността да бъда президент на всички румънци. Вярвам, че мога да допринеса за бъдещето на моята страна - бъдеще в сигурност и благоденствие. Бог да ни помага!", написа още лидерът на социалдемократите.

Първият кръг на президентските избори в Румъния е насрочен за 24 ноември, а вторият - за 8 декември.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени