Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток.

"Държавният секретар благодари на външния министър за постоянните усилия на Египет за финализиране на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което ще осигури освобождаването на всички заложници, ще увеличи хуманитарната помощ и ще създаде път за по-широка регионална стабилност. Те също така обсъдиха други регионални въпроси и приоритети, свързани с нашите двустранни отношения", се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ, предаде Ройтерс.

Абдел Фатах ал-Сиси, чиято страна помага в посредничеството на преговорите за Газа от месеци заедно със САЩ и Катар, зави след срещата, че е време да се сложи край на войната и същевременно предупреди за разширяването на конфликта в региона.

Египет е особено съсредоточен върху механизма за сигурност за т.нар. "Филаделфийски коридор", тясната гранична ивица между Египет и Газа, която израелските сили превзеха през май.

Както "Хамас", така и Египет се противопоставят на това Израел да държи войски там, но израелският премиер Нетаняху каза по-рано, че те са необходими на границата, за да се спре контрабандата на оръжия в Газа.

Египетски източници по сигурността казаха, че САЩ са предложили международно присъствие в района, предложение, според източниците, което може да бъде приемливо за Кайро, ако бъде ограничено до максимум шест месеца, отбелязва Ройтерс.

"Прекратяването на огъня в Газа трябва да бъде началото на по-широко международно признаване на палестинската държава и прилагането на решението за две държави, тъй като това е основният гарант за стабилност в региона", каза още Ал-Сиси след срещата с Блинкън.

След посещението си в Египет Блинкън се отправи към Катар за пореден кръг от преговори за прекратяване на огъня и размяна на затворници между Израел и "Хамас".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени