Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва реновиране на пътната маркировка и пешеходните пътеки в София

Снимка: Георги Нейков, БНР

Започва обновяване на пътна маркировка и пешеходни пътеки в София. Столичната община завишава значително изискванията към изпълнителите на дейността.

"Приоритетно дейностите по обновяване започват с пешеходните пътеки до детските градини и училищата, които искаме да възстановим по-скоро. Паралелно с тях ще се изпълнява маркировка на столичните булеварди и улици", заяви кметът на града Васил Терзиев.

Целта е до края на октомври да бъдат обновени маркировките на пешеходните пътеки около 175 училища и 201 детски градини в София.
"Пътната безопасност на деца и ученици е ключова и затова ще положим всички усилия и контрол за изпълнение на качеството", каза също той.

Предвижда се да бъде възстановена и маркировката на близо 30 булеварда и улици в столицата. За да бъде осигурено изпълнение на дейностите временно поддръжката ще се извършва от Общинското дружество "Софинвест" до обявяване на процедура за обществена поръчка за избор на изпълнители. Това ще стане през септември тази година. Ще бъдат увеличени значително изискванията към изпълнителите на хоризонталната сигнализация като:

  • стриктно спазване на изискванията за дейностите по изпълнение, завишаване на контрола на гаранционните срокове и санкции при неизпълнение;
  • ще бъде променен методът на работа, като комбинираме пътната поддръжка с извършване на маркировката.

Ако досегашната практиката е била да се реновира маркировката всяка година, за да изглежда нова, то сега целта ще е да се ползва висококачествена боя, която да издържа няколко години, също и изпълнителят да гарантира за трайността ѝ. Обновяването на маркировката е малка, но важна част от осигуряването на пътната безопасност и приветливост на градската среда.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна