Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски художници скандират "Cво-бо-да!" в София

Румънски художници скандират Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! в София на изложба, на която се обсъжда близкото историческо минало на Румъния и България в контекста на 35-годишнината от падането на комунизма в Източна Европа. Експозицията ще бъде открита в галерия "София прес" от 2 до 29 септември, съобщават организаторите, цитирани от БТА. 

По думите на екипа Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! е концептуална изложба, която представя за първи път в София около 20 румънски художници. Сабин Балаша, Феликс Афтене, Андрей Чинтила, Ирина Драгомир, Ондин Слимовски, Жорж Мазилу, Михай Мурешан и Роберт Льоринц са само част от тях – от утвърдени до млади автори, отразяващи няколко фази на румънското съвременно изкуство. Куратор на изложбата е Александра Мицева.

Събитието се организира от фондация ArtSociety в партньорство със Съюза на българските художници. "Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! разглежда визуално близкото минало на Румъния, като представя илюстративни художествени интерпретации на начина, по който приемането на собствената история, въпросът за свободата и разбирането на личния опит в един свят на преход са въпроси, които интересуват румънския артистичен свят. Като се има предвид, че българската общественост ще открие тук визуални мотиви от общ спектър, изложбата е замислена като покана за междукултурен диалог, който да сближи двете културни пространства", разказват от екипа.

По материали от БТА
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени