Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествен ритуал и гражданско поклонение отбелязаха 147 години от освобождението на Ловеч

Снимка: Пламен Христов

С тържествен военен ритуал и гражданско поклонение в Ловеч беше отбелязана  147-годишнина от Освобождението на града.

В знак на признателност към героите, дали живота си за Освобождението на града и в памет на избитите ловчанлии, в църквата "Света Троица" бяха отслужени панихида и Благодарствен молебен, а пред всички паметници, издигнати в чест на загиналите, бяха положени венци и цветя.

На тържествения военен ритуал и гражданското поклонение пред паметника на войводата Тодор Кирков в стария Ловешки квартал Вароша, историкът Теодор Тончев припомни събитията от лятото на 1877  одина, когато Ловеч е освобождаван два пъти, и подчерта, че битката за града е част от Плевенската епопея.

"Трябва да помним саможертвата на героите, без които Ловеч нямаше да е същия, България нямаше да бъде същата. Гордея се с града и с историята му. Честит празник!", каза кметът Страцимир Петков.

Паметта на героите обаче беше почетена от много малко граждани.

"Това е ден, който трябва да помним, и не бива да забравяме далите живота си за свободата на Ловеч и за да ни има като град. Колко жертви са дадени за нашето Освобождение и два пъти е освобождаван Ловеч. Това не бива да се забравя. Трябва да бъдем признателни. За съжаление, за пореден път няма хора на този свят ден. Срамно е!", коментираха те.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени