Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември. И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за да няма недоразумения.

"Трябва да върнем авторитета на българския учител, да му повярваме. Той трябва да се разтовари от несвойствени за един преподавател дейности. Да го пазим от агресията в училище, от прегарянето в професията (бърнаут) – заяви пред БНР-Радио София Юлиян Петров - председател на синдикат "Образование". – Имаме достатъчно дипломирани учители, но не искат да влязат в клас. Около 2/3 от тях не издържат и до третата година след започване на учителската професия, напускат."

Според синдикалния лидер, образованието у нас остава недофинансирано. Високата заплата не е достатъчна, за да бъдат задържани кадрите в тази сфера. Подходящи условия за работа също са много важни.

В същото време трябва да има и обществен консенсус за важната роля на родителите за възпитанието на децата. Институциите и НПО-тата също трябва да помагат.

Продължителността на учебното време не е панацея или гаранция за качеството на образованието, допълни Петров:

"От 2016 г. три пъти беше увеличаван броя на часовете, но не се виждат особени резултати."

От синдиката предлагат още да отпаднат външните оценявания след IV и след X клас. Те са със статистически характер и водят до излишно натоварване.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени