Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море. В една потъваща лодка до остров Лесбос са намерени 115 души, сред които майки с деца.

Плавателният съд е потънал час след спасяването на хората, съобщиха властите. Лодката е била претоварена с опасност за жертви от мигрантите, казаха от гранична охрана.

Все повече нелегални мигранти се насочват към остров Крит, където има лагери за настаняване, отчитат властите. Трафикантите избират маршрут от Либия към гръцките острови, където патрулите не са толкова интензивни. Трансферът за всеки струва около 6 хиляди евро, казаха достигналите до Крит мигранти.

Кметът на остров Тилос съобщи, че група мигранти са престояли на скалист бряг на острова три дни, като на бебе е давано да пие морска вода.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН почти 30 хиляди мигранти са пристигнали в Гърция през тази година досега.

Рязко спадна броят на нелегалните влизания през сухопътната граница с Турция, поради засилена охрана и изграждането на гранична ограда, информират властите от област Еврос.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени