Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочит на политическата ситуация от седмицата

Снимка: БГНЕС

Каква беше политическата ситуация през изминалата седмица, коментар направи адв. Николай Хаджигенов. Той заяви, че:

"Политическата ситуация не е изненада, а е следствие на действията, или бездействията на купища пишман политици, които смятат, че сутрин слънцето изгрява заради тях, без дори да имат ясната представа, че то всъщност изгрява половината заради Пеевски, половината заради Борисов. Това в рамките на шегата разбира се, макар, че не звучи много смешно. Тук няма нищо изненадващо. Като сложиш купища жалки аматьори без никакви познания и нула практически опит не в политиката, изобщо в живота, резултатът може да бъде само една такава каша, която не става за ядене, дето се вика дори за духане не става."

Той сподели, че по негово мнение Главчев е негоден да му бъде връчен мандат. И допълни:

"Самият факт, че някой прави закон за конкретен човек, както правеше Борисов, или срещу конкретни хора, както правела ПП и ДБ с подкрепата на Пеевски и Борисов, разбира се, вездесъщите, е сбъркана, антидемократична, не е правна и т. н. Никой не харесва Радев освен тези, които харесват Радев и го избраха за втория му мандат. Това е дребнаво от моя страна, но няма как да не го  споменем. И същите тези хора изведнъж решиха, че Радев е проблем. Но това не трябва да бъде разсъждавано от гледна точка на Радев, Тръмп и  т. н., това в конкретния случай е президента. Затова съществува едно такова дребно нещо описано в Конституцията, която не можаха да променят, слава Богу, "разделение на властите" се нарича."

Относно министъра на вътрешните работи Калин Стоянов адв. Хаджигенов каза:

"Калин Стоянов по мое мнение може и трябва да бъде пазач на паркинг. На съседния паркинг, на който работи Иван Гешев. Това е поредната калинка, която просто се казва Калинчо. Той няма нито нужната компетентност, нито нужните знания да ръководи МВР. Нещо повече - той е част от МВР. А пяна ми излезе на устата да обяснявам в последните 15 години, че силовите министри в нормалните демократични и правови държави никога не са част от структурите, които ръководят. Те винаги са политически лица, защото министрите правят политика. Има професионалисти под тях, които ги съветват за нещата, които те не знаят. У нас, благодарение на ГЕРБ в последните 4-5 години назначават хора отвътре, от МВР. Те не просто са зависими, те са безгласни букви там."

За това законни ли са протестите на служителите на МВР той заяви:

"Първо гледам на това с отвращение. Второ - служителите на МВР нямат обедна почивка, те работят на ненормирано работно време. Трето - законът изрично забранява такова нещо. Не в обедната почивка, а в извънработно време никога не могат да правят такива неща, никога.Тоест, тези служители на МВР, които бяха изкарани насила там, аз лично бих им предложил алтернатива - дайте да свидетелствате как и защо отидохте на площада, или ще ви уволня дисциплинарно. В една нормална държава въобще не бих ги питал нищо, направо бих ги уволнил дисциплинарно, а министъра бих го разследвал и съдил."

Кое крило на ДПС би надделяло след разцепването на партията, адв. Хаджигенов коментира:

"Аз лично с наслаждение наблюдавам битката вътре в ДПС, защото винаги съм казвал, че ДПС е "умното зло" у нас. Тъпото зло е ГЕРБ, умното е ДПС. Така, че с искрено наслаждение наблюдавам ситуацията и не съм съгласен с почти нито един от анализите. В момента ДПС са в патова ситуация, нито единият има превес, нито другият има превес, но рано или късно Пеевски ще разбере, че ДПС са етническа партия."

Защо сега няма такива протести като тези преди 4 години?

"Енергията на протеста беше открадната и изядена от покатерилите се по главата на протеста и протестиращите, а това са хората, които последно направиха противоконституционните промени. Иначе аз не виждам нищо лошо в множеството избори. Ние така или иначе имаме нужда от този процент, тези избори няма да са последните, няма да са дори и предпоследните", каза адв. Хаджигенов. И допълни:

"Тези псевдо демократи, които са готови да се съберат и с дявола само и само да направят нещо за себе си, всъщност трябва да изтекат в канала. След като вълната от избори измие цялата тази политическа шлака, ще дойде време, в което ще трябва да се направи нещо ново. По нов начин, с нови правила, с нови хора и аз няма да се уморя да го повтарям, че в политиката трябва да влизат хора, които са готови да дадат. Хора, които са готови да вземат и отиват в политиката за да вземат, те нямат място там."  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени