Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ денонощие огнеборците се борят с пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Второ денонощие продължават усилията на огнеборците да бъде потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Няма опасност огънят да засегне населени места, но гасенето се затруднява от пресечената местност и вятърът, който за секунди разгаря, вече загасени огнища. В средата на юли в района на Воден и Крайново огнената стихия унищожи десетки къщи и изпепели десетки хиляди декари гора.
Около 1000 декара са обхванати от пожара, който пламна вчера следобед, горят сухи треви и храсти в гориста местност. Ситуацията е под контрол, но е динамична, каза областният управител на Ямбол Николай Костадинов, който е на мястото на пожара.

Към настоящия момент няма опасност за населени места и за държавната граница, в предишните пожари беше направена просека, с  цел ограничаването на пожара, за да не навлезе в село Голям Дервент. На тази просека са разположени противопожарните автомобили и се работи по локализирането на пожара, но към момента се още не можем да заявим категорично, че пожарът е локализиран.

Кметският наместник на село Крайново Ангелина Василева сподели, че вестта за отново пламнал пожар, в района, е разстроила 20-тината възрастни жители на селото.

"Само дето не изгоря цялото село, половината изгоря, сега ако дойде и от другата страна, пак ще ни повтори от страната където не е горяло. Казваме на хората, че има пожар да са готови."

В село Шарково също е имало притеснения, каза Динко Иванов.

"Бие ли камбаната- всичко тръгва! Да повали малко това е спасението. В гората не знам как го гасят, те не могат да влязат там."

В района на Крайново и тази нощ ще останат над 10 противопожарни екипа, както и горски служители и доброволци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени