Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент започна консултации с политическите сили за следващото правителство

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон започна консултации с политическите сили от двете парламентарни камари за следващото правителство. Неговото съставяне беше отложено отложен с близо два месеца след предсрочните избори, като президентът се мотивира с Олимпийските игри.

Първите приети от президента Еманюел Макрон бяха лидерите на левите сили, чиято коалиция "Нов народен фронт" спечели предсрочните избори на 7 юни, но остана далеч от пълното мнозинство. Ръководителите на левите парламентарни групи и тяхната обща кандидатка за премиер Люси Кастет изразиха пред медиите задоволство от разговора. Според Люси Кастет президентът е признал, че французите очакват промяна на политическата линия, макар и да се изкушава да назначи сам бъдещия премиер. Тя добави, че е готова още днес да замени премиера в оставка Габриел Атал. Според лидера на социалистите Оливие Фор Макрон е обещал да не се бави с назначението.

Следобед Макрон разговаря с водачите на президентската коалиция, останала втора сила след изборите, и с Републиканците а Крайнодесните ще бъдат изслушани в понеделник

Обвиняван от опонентите си, че изчаква рекордно дълго със смяната на кабинета, през юни Макрон призова французите към широк политически консенсус. Задачата му е повече от деликатна след изборната загуба на партията му и при силно раздробения парламент, а окончателното му решение остава неясно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени