Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Axios: Байдън е поискал от Нетаняху да изтегли войските от границата между Газа и Египет

Джо Байдън и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърди се, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху да нареди частично изтегляне на израелските войски от "Филаделфийския коридор", тясна ивица земя между Газа и Египет, казаха през новинарския сайт Axios лица, запознати с въпроса.

Според същите източници президентът на САЩ е поискал от Нетаняху да изтегли военните от района близо до брега на Рафах и до квартал Тел ал-Султан, който в момента се използва като убежище от разселените палестинци.

Твърди се, че Байдън е казал на израелския премиер, че подобен ход ще помогне за излизане на преговорите от задънената улица към постигане на споразумение за освобождаване на заложници и установяване на примирие в палестинския анклав.

По-рано днес беше съобщено, че Египет се е съгласил да предаде последното предложение на Израел относно т.нар. "Филаделфийски коридора" на палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Египетска делегация се е съгласила с най-новото израелско предложение относно "Филаделфийския коридор" по време на преговорите за постигане на примирие и освобождаване на заложници и като част от това споразумение Кайро ще съобщи плана на "Хамас" по-късно днес, съобщи по-рано в петък израелската медия Ynet, цитирайки източници запознати с разговорите.

Според Ynet е постигнат и напредък в уреждането на спорове между Израел и Египет по отношение на бъдещото управление на граничния маршрут между Ивицата Газа и Египет.

Медиите също споменаха, че от Кайро са отбелязали, че едно от техните разногласия с Тел Авив е свързано с изграждането на наблюдателни кули в коридора. Докато Израел е предложи осем, Вашингтон е предложи две, а според съобщенията, Египет не се съгласи с нито една от тези опции.

Междувременно новоназначеният външен министър на Иран - Абас Арагчи е заявил в телефонни разговори със своите френски и британски колеги, че Иран има право да отмъсти на Израел за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран миналия месец, съобщи официалната иранска информационна агенция IRNA.

Арагчи е посочил убийството на Хания като "непростимо нарушение на сигурността и суверенитета на Иран" и е подчертал, че "правото" на Иран е да накаже "агресора".

Френският външен министър Стефан Сежурне и британският му колега Дейвид Лами се обадиха на Арагчи, за да го поздравят за назначаването му за нов външен министър на Иран.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени