Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа.

Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради безводието, свищовски села. Хората искат водният оператор и държавата да се намесят и да довършат довеждащите водопроводи, да се ремонтират вътрешните мрежи и да се търсят нови водоизточници. Загубите по тръбите са над 70%, а местните водоизточници са почти пресъхнали. В селата няма вода с дни.

Проблемите с безводието в свищовските села бяха обсъдени през седмицата от кмета на общината Генчо Генчев с регионалния министър Виолета Коритарова и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Има изготвена проектна документация за подмяна на остарялата и негодна ВиК мрежа в засегнатите села, но финансовият ангажимент е непосилен за Общината. Търсят се активно източници и начини за финансиране, посочват от Свищовската община и допълват, че се правят и хидрогеоложки проучвания за търсене на алтернативни водоизточници.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна