Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелбата в Гърция, войната в Украйна и политическата битка в САЩ белязаха седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Точно преди седмица - скандал, сбиване и стрелба в крайбрежен бар и заведение в курортното селце Ханиоти на първия ръкав на Халкидики прикова общественото внимание в Гърция, но и в България. Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент. До него се стига след забавянето на поръчката на група от 7-10 българи, която започнала скандала, но според гръцките власти е била само претекст за последвалите бутане и блъскане, юмручен бой между посетителите и персонала и накрая - бруталния побой над българския собственик на фирмата, която всъщност държи бара. В този момент били извикани и пристигнали трима въоръжени охранители на заведението, които стреляли 5-6 пъти вътре в бара, като ранили един от започналите кавгата тежко в гърдите и един повърхностно в ръката, и веднага избягали. Гръцката обществена телевизия ЕРТ допълни, че поне двама от тримата охранители на заведението, са гръцки граждани, но с български произход. Те, оказва се, са попадали в полезрението на гръцките власти и в миналото заради изнудване и рекет на нощни клубове за охрана срещу заплащане. Единият дори бил арестуван преди 3 години за стрелба пред нощен клуб в Солун, а другият дори е членувал в забранената вече профашистка гръцка партия „Златна зора“.

Темата предизвика журналистически разследвания в Гърция, които стигнаха до извода - българската и руската мафия действат в туристическите райони в Северна Гърция, но пипалата им стигат дори и до Атина и остров Миконос,

Отвъд Атлантика 

С официална реч в последния ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго вицепрезидентът на САЩ - Камала Харис прие официално кандидат-президентската номинация на партията си. Тя изложи своята визия за управление, обещавайки намаляване на данъците за средната класа, която Камала Харис определи като "гръбнака на Съединените щати" и заяви, че целта на Тръмп е да помага на милиардерите. 

Американският президент Джо Байдън произнесе прощалната си реч пред конгреса на Демократическата партия в Чикаго, като заяви, че вицепрезидентът Камала Харис е бъдещето пред партията. 

Междувременно кандидатът на републиканците Доналд Тръмп проведе първото си предизборно събитие на открито, след опита за покушение срещу него. След инцидента в Пенсилвания от "Сикрет сървис" препоръчаха на Тръмп да участва в събития само на закрито и на места, които могат по-лесно да бъдат контролирани. Той, обаче изнесе реч пред свои поддръжници в щата Северна Каролина, защитен от бронирано стъкло на сцената. Тръмп отново отправи критики към опонента си от Харис, която нарече "най-радикалния ляв човек“, кандидатирал се някога за Белия дом:

Войната на Русия в Украйна продължава 30-и месец. Това изтощава украинските трудови ресурси, като над 70 процента от предприятията заявяват, че недостигът на работна ръка е сред основните им предизвикателства. След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. милиони украинци избягаха от бойните действия и се установиха в Европа, докато десетки хиляди украински мъже бяха мобилизирани във въоръжените сили.

Наскоро украинското правителство затегна правилата за мобилизация, тъй като трябва да извършва ротация на уморените и изтощени войници.

Украинските сили продължават да настъпват в руската Курска област и превземат още селища. Същевременно руските войски напредват в Донбас към ключовия украински град Покровск. 

Там местните власти издадоха заповед за задължителна евакуация.

Според помощника на руския президент Юрий Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес", подчертава Ушаков. През юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна, само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири украински провинции, за които претендира Москва.

През седмицата Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна.

Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област няколко дни се бориха с огромен пожар в петролна база, след като миналата неделя тя беше атакувана от украински дрон.

В нощта на вторник срещу сряда Украйна извърши една от най-масираните си атаки срещу Москва. Но и в много украински области беше обявена въздушна тревога заради ответни удари на Русия.

Украинска въздушна атака срещу южното руско пристанище Кавказ удари руски ферибот, превозващ 30 цистерни с гориво, в резултат на което той потъна. Портът се намира в южния Краснодарски край на Русия, точно срещу анексирания украински полуостров Крим.


Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува и Курската атомна електроцентрала. 

А Върховната Рада в Киев гласува за забраната на свързаната с Русия Украинска православна църква.

От 1 септември чужденците, които искат да се преместят в Русия, вече ще могат да имигрират много по-лесно. Не се изисква дори да знаят руски език или да познават руската история. По-важното е да споделят "традиционните руски ценности".

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ, с който разреши на чужди граждани и хора без гражданство да кандидатстват за временно пребиваване в страната.

Указът е описан от руското правителство като даващ пристан на чужденци, които не са съгласни с това, което Москва нарича "неолиберална идеология".

Новите мерки са насочени конкретно към хората, които вече не искат да приемат "разрушителната неолиберална идеология" на родните си страни, пише още в документа.

А Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“:

Лукашенко заяви още, че подготвя гражданите за бъдещото си оттегляне от поста на държавен глава.


Примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците вече са "на хоризонта", заяви в петък американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд. Изявлението дойде на фона на поредната обиколка из Близкия Изток на американския държавен секретар Антъни Блинкън с цел засилване на дипломатическия натиск за постигане на споразумение за спиране на огъня в Газа.

Световната здравна организация заяви във вторник, че епидемията от маймунска шарка не е поредният Covid-19, тъй като вече се знае много за вируса, както и има средствата за борба с него. И отрече слуховете, че се готвят нови локдауни или по-специални мерки, които се появиха в редица хибридни сайтове на Континента.

Първият случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка бяха регистрирани в средата на месеца в Швеция.


Ален Делон ще бъде погребан този следобед в частен имот. Делон беше една от последните живи легенди на златната ера на френското кино през 60-те години на миналия век. Макар да има много почитатели по целия свят, личният му живот и политическите му възгледи разделят мненията.

Последните си години той изживя до голяма степен като отшелник, въпреки че личният му живот не спираше да бъде в заглавията на вестниците.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна