Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

Снимка: БГНЕС

България отбелязва днес 147 -мата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата.

В тържественото си слово вицепезидентът Илияна Йотова посочи, че паметникът "носи духа на един народ - народ, който е мъченик, но никога не стана роб":

"Шипка - достойнство! Шипка е нашият връх! Пътят до този връх е българската Голгота. Шипка е енергията на нашата памет. И на свободата! А свободата носи в себе си сила. От тази нова сила и от тази нова енергия имаме нужда днес, като българи и като общество". 

С военни почести и заупокойна молитва, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в подножието на Паметника на свободата започнаха тържествата, посветени на 147-ата годишнина от величавите августовски боеве за отбраната на старопланинския проход от времето на Руско-турската война. Българи от различни краища на страната водят децата и внуците си. Хората, дошли за тържествата, са по-малко от предишни години, но тези, изкачили върха, поднесоха цветя пред Паметника на свободата. 

"Водя внуците, едното е на 5, другото е на 8 годинки. Малкият е инициаторът на нашето пътешествие, много искаше да дойде да гледа възстановките. Тези празници са му любимите - 3 март, възстановки, всичко, свързано с България му е любимо"

"За целия български народ е важно, България наново възкръсва на световната карта като самостоятелна държава, след Руско-турската война".

Предстои да започне възстановката, с която родолюбци от дружество "Традиция" възпроизвеждат моменти от историческите събития.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени