Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един час по БЕЛ в над 40 училища в Молдова, в които учат етнически българи

Снимка: БТА

Още един час за изучаване на български език и литература ще има в над 40 училища в Молдова, в които учат етнически българи. Предвижда се това да се случи от тази учебна година според програма на молдовското образователно министерство. Целта е сънародниците ни в Молдова да научат по-добре литературен български език.

"Молдовската държавна политика към българите е разположена много благосклонна", казва Иван Думиника, историк с български корени, преподавател в Комратския държавен университет и ръководител на служба "Политики" в областта на междуетническите отношения в Министерството на образованието и изследванията на Молдова. Там живеят близо 80 000 етнически българи. Програмата за учебната 2024-2025 година предвижда допълнителен час по български език и литература във всички молдовски училища, където учат деца с български корени", казва Иван Думиника, историк, с български корени, преподавател в Комратския държавен университет и ръководител на служба "Политики в областта на междуетническите отношения" в министерството на образованието и изследванията на Молдова. Там живеят близо 80 000 етнически българи.

Програмата за учебната 2024-2025 година предвижда допълнителен час по български език и литература във всички молдовски училища, където учат деца с български корени:

"Приблизително казваме за 45 училища в Република Молдова, където се преподава български език и литература, тоест и ние им даваме още един допълнителен този час за общуване".

Учебната програма предвижда и нова дисциплина – история, традиции и култура на българския народ  - каквато досега не е преподавана в училищата, където учат етически българи:

"Сега ние им даваме разработени, от 1 септември те ще имат този курикулум и това ще им даде основание да започнем да работим над учебници".

Целта е българите в Молдова да съхранят майчиния си език:

"Те съхраняват диалекта на българския език. Ние трябва да им помагаме да учат и литературния български език. Това им дава възможност да четат българска литература. Когато знаеш литературния език, по-леко ти се дава и "Под игото" на Вазов, а това води към обогатяването на езика".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени