Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ злато за България на световното по летен биатлон

Валентина Димитрова
Снимка: БФ биатлон

Валентина Димитрова спечели титлата в спринта на 6 км при девойките на световното първенство по летен биатлон в Отепя (Естония). Така тя донесе второ злато за България от шампионата, след като в четвъртък Лора Христова стана първа в суперспринта на 7,5 км в същата възрастова група.

21-годишната Димитрова измина трасето за 18:03.9 минути, след като направи две грешки в първата от двете стрелби. тя обаче показа страхотно бягане, особено по втората обиколка.

Втора се нареди Виктория Хвостенко (Украйна) на 0.6 секунди с десет от десет повалени мишени, а трета е сънародничката й Олена Хородна с две грешки и пасив от 18.5 секунди.

Лора Христова остана на четвърто място с три пропуснати мишени и на 22.3 секунди след Димитрова.

На шампионата през миналата година в Осърбле (Словакия) Христова стана шампионка в спринта, а Димитрова се нареди трета.

Участваха още четири българки - Стефани Йолова е 17-а с три грешки, Райа Аджамова - 43-а с пет, Ирина Георгиева - 48-а с шест и Никол Кленовска - 50-а със седем.

По-рано днес в същата дисциплина при младежите България класира двама биатлонисти в първата десетка. С един пропуск в двете стрелби Константин Василев се нареди шести, на 1:15 минути след шампиона Виталий Мандзин (Украйна), а без грешка на рубежа Георги Джоргов финишира девети.

Останалите българи са съответно - Георги Наумов - 27-и с една пропусната мишена, Веселин Белчински - 31-и с четири и Николай Николов 43-и с шест от общо 86 финиширали.

По-късно днес предстоят спринтовете за жени и мъже с участието на Милена Тодорова, Владимир Илиев, Антон Синапов и Васил Зашев.

Световното първенство в Отепя завършва утре с преследванията за 'ношите и девойките и масови гала стартове за жени и мъже. Летният шампионат на планетата е последното голямо изпитание преди старта на новия сезон, който започва на 30 ноември с кръга за Световната купа в Контиолахти (Финландия). 


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени