Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За белите петна и тъмните ъгли в съвременната българска история на изкуството

В предаването "Какво се случва" този път се разказва за това, което вече се е случвало. И по точно – за белите петна и тъмните ъгли в историята на българското изкуство от близкото минало – близкото несвършващо междувековие. 

Променя ли се реалното положение в изкуството от тази недоосветеност? Защо съдбата на някои автори е като да са изтеглили "късата клечка", въпреки тяхната несъмнена дарба и мощен талант, а може би точно заради това? Какво е "къса клечка" в изкуството и къде е кореновата ѝ система? Дали е някъде сред идеологиите, на които българските автори са съвременници, повтаря ли се всичко? 

Как се разпознава и как популяризира истинското в родното изкуство? Как се илюстрира дълговечното? Какво има в подножието на молива на сатирика и какво е рисувана публицистика?

Тези въпроси са в основата на срещата с художника Калин Николов, уредник на Графичния кабинет на Националната галерия - "Квадрат 500", изследовател на изкуството и автор на няколко книги.

Неотдавна публикуваната книга-анкета на Мирела Костадинова, озаглавена  "За късата клечка и съдбата", е повод за разговора с Калин Николов. Книгата на пръв поглед е биографична, а от друга страна, е едно свидетелство на епохата. 

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – изд. Недланд

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна