Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как още мъжете могат да поддържат психичното и емоционално си здраве?

Снимка: Радио София

Васил Калудов и Велин Марков водят мъжки групи за психично и емоционално здраве.
Основната им цел е предоставяне на пространство за мъжете да изследват своята автентичност и мъжественост и да се свържат с вътрешните си ресурси, в подкрепата на други мъже. 

"Аз през живота си нямах много достъп до мъжката енергия, често съм бил в женски компании и моят път ме прекара през това аз да усетя, че имам нужда от мъжко присъствие. Оттам започнах да се интересувам дали има мъжки кръгове за споделяне. Включих се в такъв на Васко, той го водеше, там се запознахме и сближихме. Започнах да правя хака денс обучения, които да проявяват мъжката сила, да можем да се съберем, да си споделим, да усетим тази подкрепа, да се развикаме, да влезем в единно действие и да отпуснем малко този стрес, който доста от мъжете носят на плещите си", разказва Велин Марков.

"Много пъти съм усещал, че това, от което най-много има нужда един мъж във връзката си с една жена е да чувства, че тя го уважава. Че вярва в него и го подкрепя. Тогава мъжът е готов и склонен на това да повдига планини и да "дръпне луната" за нея", добавя Васил Калудов. 

Той разказва, че в обученията, които е водил преди време за емоционална интелигентност и личностно развитие, много по-голяма част от участниците са били жени. Съдейки по себе си, той забелязва, че зад цялата фасада от непоклатимост, решителност, твърдост у един мъж се крие емоционален свят, който е изпълнен със срам, страх и несигурност и този свят няма как да излез, точно заради срама и клишето за "силния" пол.

"Аз от много малък се интересувам от такъв тип литература. Моята връзка с моя баща също е била доста трудна през годините и може би в моето лично търсене "какво означава да бъда мъж", как да отговоря на този въпрос, за мен самия и къде мога да намеря пространство да изразя самия себе си по-автентично, без да чувствам, че мога да бъда отхвърлен, осмян, подигран и просто да бъда себе си, така попаднах в мъжка група", разказва своята история Васил Калудов.
В началото той е бил просто участник, но още от първата среща е разбрал, че и той може да води подобна група.

"Една ефективна мъжка група се случва, когато хората споделят през сърцето, а не през ума", казва още Калудов и добавя, че в такива групи се практикуват и различни движения, дишания и други упражнения, които да помогнат на мъжете да "влязат в телата си" и да говорят през сърцето, а не през ума.

Повече за мъжките групи чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна