Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сегашният път може да бъде единствено локален. Даже на първокласен път не може да отговори"

Андрей Ковачев: Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

"Ние се борим да има магистрала. Агенция "Пътища" не желае да има магистрала"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини, тоест начално строителство.

Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани". Сдружението е сигнализирало за това и днес предстои РИОСВ – Благоевград да даде повече яснота по случая.

"Въобще не става дума за второ платно извън дефилето. Виждаме, че започва строителството така, че трафикът да минава през сегашния второкласен път през дефилето", уточни той.  

Този път не е магистрала. Той е нещо средно между второкласен и първокласен път. По никакъв начин няма да разреши проблемите с безопасност на пътуване, пропускливост и т.н., изтъкна природозащитникът.

Сегашният път може да бъде единствено локален, обслужващ територията. През километър по този път влиза директно, по селски, отбивка, подчерта Андрей Ковачев.

"Даже на първокласен път не може да отговори – със завоите, с липсата на видимост, тесни платна."

Експертът напомни изискването магистралата да бъде транзитно пътно съоръжение и да не обслужва прилежащите територии.

В процедурите им да правят този път убиец има тежки документални измами, коментира Андрей Ковачев във връзка с водените от сдружението дела във ВАС.

"Това е път убиец. Той ще убива хора, защото това е недопустимо, което се прави и по начина, по който се прави от Агенция "Пътища". Ние се борим да има магистрала. Агенция "Пътища" не желае да има магистрала. Това е абсурдно. Чудовищна спекулация", заяви Ковачев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна