Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър на туризма: Не сме се отказали от туристическия гаранционен фонд

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Предложението за промени в Закона за туризма, които предизвикаха недоволство в туристическия бранш, ще бъдат преработени. Те предвиждаха създаване на гаранционен фонд за туроператорите, който да защитава интересите на туристите. В него трябва да се правят вноски от самите туроператори, като тези вноски трябва да заменят компенсации при щети. До момента те се получават от застраховки, които обаче не покриват целия риск на пътуващите. Изискването е на ЕС. 

"В никакъв случай не сме се отказали от тази промяна, която се отнася до това да бъде създаден туристически гаранционен фонд. Въпросът е как да бъдат усъвършенствани законовите текстове", декларира пред БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

По думите ѝ няма разколебаване в желанието както на туристическия бранш, така и на министерството да бъде създаден такъв фонд, който да защитава интересите на потребителите. 
Част от туристическите сдружения смятат, че има неяснота в някои от текстовете в проектозакона, обясни Георгиева и добави, че има различни становища за някои от предложенията. Всичко това обаче е въпрос на дискусия, която ще продължим, след като приключи общественото обсъждане на 2 септември, обеща зам.-министърът в интервю за предаването "Преди всички".   
Според нея до момента общественото обсъждане върви съвсем нормално. Пристигнали са 42 становища, което показва, че темата е важна за всички, отбеляза Ирена Георгиева. Тя смята, че промените ще помогнат за изсветляване на сектора.

"Това би бил един от най-важните ефекти на проектозакона, респективно на създаването на туристически гаранционен фонд, за който има единно желание, решение и амбиция да бъде създаден". 
Заместник-министърът увери, че законопроектът ще продължи своя административен живот, след като бъдат положени подписите на всички туроператорски сдружения, които имат отношение към него

По думите ѝ борбата със сивия сектор е обща мисия - както на изпълнителната власт, така и на туристическия сектор
Цялото интервю на Илия Вълков с Ирена Георгиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна