Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Илиева: Туристическият бранш се нуждае от създаване на гаранционен фонд и сформиране на контролен орган

"Политическата нестабилност в страната влияе пагубно на туризма"

Снимка: БГНЕС

По-добра туристическа година у нас очакват от обединение „Бъдеще за туризъм“. Политическата ситуация у нас и безснежната зима не работят в полза на сектора, коментира пред БНР Павлина Илиева.

Изминалата година беше изключително натоварена за туроператорите заради мерките, свързани с коронавируса и войната в Украйна, посочи тя в предаването „Хоризонт за вас“.

Премахването на мерките и двете години на изолация отприщиха желанието на хората да пътуват. Годината беше силна за изходящия туризъм, но за входящия не беше толкова успешна“

Ковид доведе до ситуация, в която се промениха традиционни маршрути, посочи тя.

“Предполагам, че през 2023 година също ще бъдат различни. Пазарът се измени доста сериозно. Автобусните екскурзии се възстановиха последни и близките дестинации бяха достъпни по-трудно. Чартърите за по-далечните бяха възможни. Наблюдавахме феномени от рода на 13 чартъра за Занзибар. Имаше добър сезон за Египет и Йордания, както и за Малдиви и Сейшели. За Нова година имаше добра запълняемост на чартърите за Тайланд и за Лапландия.

Това лято имаше чартъри до гръцките острови. Италия се възстанови като дестинация. Наблюдава се също силна посещаемост на Южна Америка. Много силни са и круизните пътувания“.

Павлина Илиева и колегите й от „Бъдеще за туризъм“ са оптимисти за настоящата година.

„Надяваме се да е по-добра от предходната. Все пак имаме предвид, че има икономическа и енергийната криза, както и война в Украйна. За изходящия туризъм очаквам, че ще отпаднат всички ковид ограничения, особено в посока Азия, която е предпочитана от българския турист“.

Рекламата на страната ни все пак проработи, смята Илиева.

„Имаше резервации за зимните курорти, но в момента няма сняг. Надявам се през януари и февруари да може да се навакса. За летния сезон очаквам да възстановим пазари като Германия, Англия, Полша и Чехия“.      

Политическата нестабилност в страната влияе пагубно на туризма, отчете тя.

“Живеем ден за ден и оцеляваме, но това не означава, че се развиваме. Без стабилно правителство не се решават проблемите на сектора. Изоставаме с години от това, което се случва в момента в Европа“.

Павлина Илиева посочи и ключовите за бранша приоритети.

Изграждане на гаранционен фонд и сформиране на контролен орган. Сивият сектор е със сериозен процент“.

Цялото интервю на Мила Младенова с Павлина Илиева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доктор Гергана Герасимова

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова , специалист по ветеринарна дерматология и микробиология и член на Европейската и Световната ветеринарна..

обновено на 11.08.24 в 17:20

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни.  Сигурно си..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация . Тя почти 20 години се занимава..

обновено на 10.08.24 в 18:17

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство.  Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това,..

публикувано на 10.08.24 в 12:15
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30